Pastel de tres leches (Ciasto Trzy mleka)
PASTEL DE TRES LECHES (Ciasto Trzy mleka)
ciasto:
6 dużych jajek,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki,
115g roztopionego i ostudzonego masła,
szczypta soli,
1/4 łyżeczki sody
oraz:
250ml mleka (zwykłego),
300ml mleka skondensowanego niesłodzonego,
300ml mleka skondensowanego słodzonego,
500ml śmietany kremówki,
1-2 łyżki cukru pudru (niekoniecznie, ale ja dałam),
1 łyżka cukru wanilinowego,
owoce do przybrania (u mnie truskawki, ale pasują też ananasy, mango,
karambole i inne egzotyczne owoce)
Przygotowanie:
Białka jaj ubić ze szczyptą soli i sodą na sztywną pianę, następnie dodać pół szklanki cukru i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Żółtka zmiksować z resztą cukru, wlać do piany z białek i ostrożnie wymieszać szpatułką. Następnie delikatnie wmieszać masło, a potem stopniowo przesiewaną mąkę. Gdy składniki będą już połączone, wylać ciasto do prostokątnej foremki (u mnie 30 x 25) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut, aż będzie złote, a wbity patyczek suchy. Na 5 minut przed końcem pieczenia wymieszać ze sobą 3 rodzaje mleka i odstawić. Zaraz po wyjęciu z piekarnika upieczonego ciasta powoli zalać całą jego powierzchnię mlekiem (nie wyjmując z formy). Powinno wchłonąć cały płyn w ciągu 5-10 minut. Odstawić je do ostygnięcia, a gdy będzie zimne, włożyć do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Przed podaniem najlepiej wyłożyć je na tackę, żeby łatwiej było go nakładać na talerzyki. W tym celu tacę wyłożyć folią aluminiową robiąc dookoła rant, żeby mleko nie wyciekło i nie zapaćkało nam lodówki ;) Tacę położyć na formie z ciastem, a następnie sprawnym ruchem odwrócić całość "do góry nogami". Zdjąć formę i delikatnie odkleić papier do pieczenia, zostawiając ciasto na tacy. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier i cukier wanilinowy. Mimo że ciasto powinno być trzymane w lodówce, to w upalne dni polecam dodać jeszcze 1 opakowanie śmietan-fixu. Zminimalizuje to ryzyko spłynięcia śmietany, zwłaszcza jeżeli część ciasta ma zostać np. do następnego dnia. Ubitą kremówkę rozsmarować grubą warstwą na cieście. Podawać ze świeżymi owocami.